www.apartmani-hrvatska.com POČETNA MARKETING INFO LOGIN
     
www.apartmani-hrvatska.com
turistički vodič o rigiji GORSKI KOTAR
www.apartmani-hrvatska.com

Gorski kotar – Zeleno srce Hrvatske

Gorski kotar je planinsko područje smješteno između Kvarnera i središnje Hrvatske. To je šumovit kraj. Na nižim nadmorskim visinama prevladava bjelogorica, te kako se penjemo šume postaju mješovite, crnogorično-bjelogorične, da bi na višim nadmorskim visinama prevladala crnogorica.

Klima je planinska. Zime su duge i hladne, s dosta snijega, dok su ljeta kraća i svježija. Zbog toga je Gorski kotar zanimljiv posjetiteljima koji žele uživati u zimskim radostima, ali i onima koji žele pobjeći od ljetnih vrućina.

Odmor u Gorskom kotaru

Gorski kotar iz godine u godinu postaje sve atraktivnija turistička destinacija i privlači sve više gostiju i to u svako doba godine.

Prirodne ljepote

Uživanje u čistom planinskom zraku i ljepotama nedirnute prirode Gorskog kotara najčešći je razlog zašto gosti dolaze ovamo. Prekrasne planine, šume, rijeke, jezera, spilje, te bogatstvo životinjskog i biljnog svijeta s mnogo rijetkih vrsta ponudit će Vam pravi i potpuni odmor za dušu i tijelo.

Nacionalni park Risnjak

Masiv planine Risnjak, s najvišim vrhom Veliki Risnjak na 1528 metara, proglašen je nacionalnim parkom 1953. godine. Godine 1997. područje nacionalnog parka prošireno je na planinu Snježnik u zaleđu Rijeke, te na izvor i gornji tok rijeke Kupe, pa danas obuhvaća područje od 6400 hektara.

Razlog proglašenja ovog područja nacionalnim parkom leži u činjenici da se na malom području nalazi čitav niz geoloških, vegetacijskih i klimatskih fenomena, te brojne rijetke i zaštićene biljne i životinjske vrste. Zbog toga su donedavno Risnjak posjećivali prvenstveno prirodoslovci i planinari, dok je nestručnom oku Risnjak bio podjednako lijep i zanimljiv kao i mnogi drugi dijelovi Gorskog kotara.

Razvojem turističke ponude ovog kraja, to se polako mijenja. Iz mjesta Crni Lug, u kojem se nalazi uprava parka, možete krenuti u obilazak Nacionalnog parka Risnjak poučnom stazom Leska, na čijim su stajalištima, na 23 lokacije, raspoređene edukacijske ploče koje objašnjavaju najznačajnije prirodne fenomene parka. Svakako hvale vrijedan projekt, kojim se posjetiteljima omogućuje jedna sasvim nova dimenzija uživanja u prirodnim ljepotama ovog kraja. Posjetitelji NP Risnjak kući će se zasigurno vratiti puni dojmova, ali i obogaćeni novim znanjima i iskustvima.

U mjestu Crni Lug u ponudi su apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača na stranicama Apartmani Hrvatska.

Spilje Gorskog kotara

Na području Gorskog kotara nalazi se nekoliko zanimljivih i atraktivnih spilja. Posjetiteljima najzanimljivije i najatraktivnije su Lokvarka, Bukovac i Vrelo kod Fužina.

Spilja Bukovac predstavlja i važnu arheološku zonu.

Hajdova hiža na brdu Drgomlju nedaleko Delnica najveća je i još ne potpuno istražena spilja Gorskog kotara. Nažalost, ona je teško dostupna, pa je posjeta moguća samo speleolozima.

Jezera i rijeke Gorskog kotara

Planinska jezera i rijeke Gorskog kotara pravi su biser u turističkoj ponudi ovog kraja. Od jezera valja istaknuti Lokvarsko jezero, te tri jezera kod Fužina: Bajer, Lepenice i Potkoš. Jezera su bogata ribom, pa su mamac ribolovcima, a u ljetnim mjesecima u njima se može i kupati.

Na rijekama Kupi, Dobri i Čabranki, osim uživanja u prirodnim ljepotama, možete također loviti ribu, a oni željni adrenalina mogu se okušati u raftingu i kanuingu.

Bijele i Samarske stijene

Bijele i Samarske stijene jedini su strogi rezervat u Gorskom kotaru. Do njih vodi put iz mjesta Mrkopalj, a valja naglasiti da označeni put, zbog stroge zaštite ovih prelijepih, ali ekološki osjetljivih prirodnih fenomena, nije dozvoljeno napuštati. No, zbog nepristupačnosti i neprohodnosti, to bi malo kome i moglo pasti na pamet.

Planine i šume

Osim već spomenutih planina unutar NP Risnjak, posjetiteljima je osobito interesantna najviša planina Gorskog kotara, Bjelolasica, s vrhom Kula na 1534 metra nadmorske visine. Najčešće polazište planinara na put prema vrhu je Begovo Razdolje, najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj, na 1078 metara nadmorske visine. Na planini se nalazi olimpijski centar Bjelolasica, koji mnogi sportaši koriste za visinske pripreme, a zimi je tu popularno skijalište.

Burni Bitoraj, s najvišim vrhom na 1385 metara nadmorske visine, također privlači mnoge planinare.

Među šumama, koje su posvuda po Gorskom kotaru, posjetiteljima su među najinteresantnijima Park šume Golubinjak i Japlenški vrh.

Kulturno-povijesne znamenitosti

Osim nevjerojatnih prirodnih ljepota, Gorski kotar se može pohvaliti i brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima. Tu su četiri značajna srednjovjekovna dvorca, u mjestima Severin na Kupi, Čabar, Brod na Kupi, te Stara Sušica.

Kod mjesta Prezid ostaci su antičkog fortifikacijskog sustava, tzv. Liburnijskog limesa, a i samo mjesto je po njemu dobilo ime – pred zidom.

Vrijednih i starih sakralnih objekata je mnogo, gotovo u svakom mjestu Gorskog kotara. Brojne su i etno-zone, kuće, krajevi, dijelovi naselja, koji su sačuvali obilježja arhitekture i načina života iz davnih vremena, te su danas u takvom obliku prezentirani radoznalom posjetitelju, obično uz razne zanimljive etnografske zbirke i druge sadržaje.

Turistička ponuda, gastronomija, aktivni odmor

Gorski kotar može mnogo toga ponuditi svojim posjetiteljima. Tu će se naći ponešto za goste s različitim afinitetima, u svako doba godine.

Gorski kotar posjećuju gosti željni aktivnog odmora, ali i oni koji žele odmor provest radeći baš to – odmarajući se. Zajedničko i jednima i drugima jest činjenica da će svoj odmor provesti uživajući u prekrasnim krajolicima, nedirnutoj prirodi i čistom, svježem planinskom zraku.

Tražite li aktivni odmor, Gorski kotar je idealno mjesto za planinarenje ili šetnje prirodom. Ljubitelji brdskog biciklizma uživat će na stazama koje će ih provesti kroz mnoge znamenitosti ovog kraja. U ponudi je također jahanje, paintball, rafting i brojne druge aktivnosti. Lovci i ribolovci ovdje će doći na svoje, a isto tako i oni kojima je foto safari draži oblik ove aktivnosti. Zimi ćete ovdje zasigurno uživati u skijanju i sanjkanju.

Ne propustite uživati u bogatoj i raznolikoj gastronomskoj ponudi ovog kraja u brojnim kvalitetnim restoranima diljem Gorskog kotara. U mnogim mjestima se tijekom godine održavaju brojne manifestacije vezane uz lokalnu, domaću kuhinju. Jedan od mnogobrojnih razloga koji posjetitelje dovode u Gorski kotar baš je uživanje u gastronomskoj ponudi, ali i branje gljiva, borovnica i drugih plodova šuma i gorja.

Blizina Kvarnera, odnosno mora, mnogima je motiv za dolazak u Gorski kotar tijekom ljetnih mjeseci. Brzo i jednostavno se može otići na more okupati, a prespavati na daleko ugodnijim temperaturama i u miru ovog prekrasnog kraja.

Smještaj

Smještaj u Gorskom kotaru možete naći u nekoliko hotela i planinarskih domova, no najznačajnije smještajne kapacitete predstavljaju kuće za odmor, apartmani i sobe privatnih iznajmljivača.

Apartmani Hrvatska nudi Vam smještaj u apartmanima i sobama u mjestu Crni Lug.APARTMANI U MJESTU SLUNJ
apartmani SLUNJ
VUČETA IVAN
SLUNJ

APARTMANI U MJESTU KARLOVAC
apartmani KARLOVAC
GORŠIĆ LJERKA I STJEPAN
KARLOVAC

Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana

Tekstovi na www.apartmani-hrvatska.com su autorska djela te posjeduju subjektivnu originalnost (izvornost).
www.apartmani-hrvatska.com
polaže autorska prava na sve tekstualne sadržaje objavljene na ovim internet stranicama.
Svako neovlašteno kopiranje teksta povlači sa sobom kaznenu i građansko pravnu odgovornost kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.
Kopiranje bilo kojeg dijela sitea, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.
www.apartmani-hrvatska.com ne želi povrijediti ničija autorska prava ili narušiti nečiji privatni život, pa ako smatrate da je na neki način došlo do povrijede Vaših ili tuđih prava molimo da nas upozorite kako bismo eventualne propuste ispravili u najkraćem mogućem roku.
Možete nas kontaktirati putem e-maila
Copyright © 2014 KOIMA d.o.o. www.apartmani-hrvatska.com Sva prava pridržana